2011 m. kovo 23 d., trečiadienis

Plikytų sausainių tortas



Šį tortą pasigaminti paskatino Gustavo kulinarinėje knygoje "užmatytas " receptas. Tiesa pasakius labai senai, kai dar mokyklose būdavo spaliukų ir pionierių, Panevėžio miesto centre "bufete"  vardu "Pavasaris "  būdavo pirkti tokio sveriamo pyrago pavadinimu "Karolinka".Ir aš iki šiol atsimenu jo skonį - jis būdavo iš plikytų sausainių ir grietinėlės. Man jis taip įsipynęs į atsiminimų sritį smegenyse, kad užmačius Gustavo knygoj receptą išsyk nutariau prisiminimus prikelti naujam gyvenimui :) Tad vėlgi - skolinta idėja, bet mano pačios gerokai "išremontuota " :)

Todėl ilgai nelaukus pirkinių sąraše atsirado :

400 g plikytų sausainių (pirkta buvo daugiau , tik dalis jų greit atsidūrė pilve, kelionės namo metu :)
500 g pieniškų gardėsių - grietinėlės, jogurto, maskarponės ar varškės kremo, žodžiu kas labiausiai prie širdies. Galima tarkim- 250 g maskarponės (ar Rikotos) ir 250 g grietinėlės.
Puse indelio karamelinio kremo Rududu (galima ir patiems išsivirti kondensuoto pieno -apie 1,5 val verdama )
Rududu galima negailėti, nes ragavusieji tvirtino , kad galėtų jo būti ir daugiau, nei buvo pas mane dėta.
1šaukštas  želatinos.
Keli šaukštai cukraus (galilma reguliuotis pagal skonį) , bei vanilės cukraus, ar esencijos.
Pradedam virtuvines terliones :)  :

Imam į rankas plikytą pyragėlį ir įpjaunam iki pusės per viduriuką, kaip kriauklę .

Tuomet kabinam su tuo pačiu peiliu Rududu kremo ( maždaug pusę arbatinio šaukštelio) ir įmontuojam tą kremą į plikytinio įpjovą :



Ir taip visus 400 g. Jei skamba gąsdinančiai - galiu padrąsinti- bent jau man tie 400 g neprailgo :) Dabar torto formą išklojam įdarytais sausainukais.
Ruošiam kremą :
Želatiną užsimerkiam su trupučio vandenuko. Grietinėlę išplakam iki standumo su cukrumi, galima įdėti vanilės jei turime. Tuomet sudėti visa kita ką dar plaksime- jogurtą , maskarponę ar pan. Išplakam ir supilame į šią masę išbrinkusią ir ištirpdytą želatiną, išmaišome. Dabar pusę masės užpilam ant sausainių, ir sudedame likusius plikytinukus. Ant jų pabaigiam pilti kreminę masę. Man viršutinis sausainių sluoksnis labai gražiai išsikėlė į paviršių -kaip ir nebereikėjo papildomai torto niekuo puošti.



Statom uždengtą "reikalą" šaltai, kad sustingtų keletui valandų.


Aš dar pabarsčiau spalvotais pabarstukais, kad pagyvinti "balta- geltona" spalvas .
Ir žinoma svarbiasusias punktas- Ragavimo  :)


Tortas man asmeniškai buvo labai gaivus ir lengvas, nors keista- atrodo produktai visi tokie gan nuodėmingi ....:)

4 komentarai:

  1. atrodo lb graziai :) nors rududu nemegstu speju ir be jo issukti galima butu

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dėkui, Ieva! Rududu tikrai nepagrindinį čia vaidmenį groja :) Galima jo nedėti, bet galima jį pakeisti kitais dalykais.Aš ne sykį dar esu gaminus, ir galiu pasakyti, kad lygiai taip pat skanu , kai į vidų įdedi uogų (mėlynių, vyšnių arba aviečių0, taip pat vanilinio pudingo(iš pakelio arba namie virto),arba tą pačią varškę, tik sumaišyta su kakava arba tirpintu šokoladu -tokia, kad būtų šokoladinė varškė. Žodžiu skoniu paletė neribota :) Jei gaminsit pasidalinkit atsiliepimais ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Koks skanus gavosi mmmmmmmmm ... Labai aciu uz receptuka ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nėra už ką, Vilma, džiaugiuosi , kad patiko :)

    AtsakytiPanaikinti