2011 m. rugpjūčio 24 d., trečiadienis

Sausainių ledai


Turiu pripažinti, neatsispyriau pagundai ir aš- šiuo metu labai populiariam skanėstui virtuvės blogerių pasaulyje- naminiams ledams su sausainiais. Pagaminti labai paprasta, o skonis tiesiog tobulas- niam niam, norisi dabar kas dieną gaminti šiuos ledus, kol dar vasara.  Ledus visi mėgstame tokių skirtingų skonių- vanilinius, karamelinius, šokoladinius, su uogom.. Išbandydama pirmą sykį pasirinkau šį receptą,- karamelės skonio ledai su rududu ir šokolado gabaliukais. Tik kitą sykį gamindama tikrai nebedėsiu juodojo šokolado gabaliukų- sušalęs jis tampa kietas, kaip akmenukai ir valgant ledus, juos tenka kramtyti, o gi ledus reikia laižyti , ar ne??? :) Beje tose vietose kur buvo šokolado gabaliukai (dar , matyt,  aš juos per stambius palikau) man pjaustant ledus lūžinėjo ir trupėjo ledai.

Taigi ledams pagaminti aš ėmiau:

1 pakelį Selga Tiramisu skonio sausainių.( kadangi patys ledai mano buvo karameliniai, tai šie sausainiai puikiai tiko. Bet galima dėti ir paprastus klasikinius, arba šokoladinius, ar karamelinius, jų ten būna visokių, tų selgų:)
500 ml  plakamosios grietinėlės (ne mažiau 35% riebumo)
50 ml  neriebios grietinėlės (10% riebumo ar panašiai, arba netgi išvis naudoti pieną)
1 indelis virto kondensuoto pieno -Rududu, arba virto pačių namuose. (Aš sunaudojau 3/4 , ir saldumo tikrai netrūko.
Dar dėjau trupintų šokoladinių Selga sausainių ir juodojo šokolado drožlių po saujelę. Bet nebūtina, kaip minėjau šokoladas man išvis čia netiko, arba nebent pieniško pabandyti įdėti- arba kaip ir rududu -patirpinto grietinėlėje ar piene ir kad būtų ne gabaliukai , o skysto šokolado srovelės. O trupinti šokoladiniai sausainiai - buvo super, tikrai labai skaniai kartu su ledais kąsnyje tirpo burnoje.
Arba galima nieko nedėti, arba daryti vanilinius ledus, ir dėti uogų , pvz.: aviečių , juk dabar nesvietiškas jų derlius kaip tik :) Prašau fantazuoti ir derintis prie savęs, o  ne prie manęs :)

Dabar darbuojamės- išplakame grietinėlę. Kitoje dalyje neriebios grietinėlės ar pieno patirpiname virtą kondensuotą pieną.Galime iki galo neištirpinti , kad liktų karamelės gabaliukų. Tuomet plaktą grietinėlę ir rududu masę sumaišome.Jei dedame- šokoladą ar trupintus gabaliukais sausainius, pats laikas viską suberti:) Pasiimame plastikinį indą ir klojame vieno sluoksnio sausainių kilimą.Ant jų supilame sumaišytą masę ir ant viršaus padarome antrą sluoksnį sausainių .Kažkur radau patarimą prieš darant ledus indą iškloti folija, bet nepatariu to daryti- folija labai lengvai plyšta, kai bandai  išimti ir atsipjauti ledų, tai turi knibinėti folijos gabaliukus, ir net kartais kokia atplaišėlė valgant  papuola į burną - feee:) nebent ištiesti celofaniniu maišeliu, ar maistine plėvele. Na ir viskas- uždengiame ir dedam į šaldymo kamerą , geriausia nakčiai. Rytą po pusryčių einame traukti dėžutės su ledais ir pjaustome sausainio dydžio gabalėlius ragauti :)
Turiu pasakyti, kad su šiais ledais jokių problemų- nei jie sušalo į kokį ledo gabalą, (kaip paprastai būna, ir dėlto reikia išplakinėti ledus  mikseriu kas pusvalandį- o čia nieko!), nei į juos reikia dėti ir virti kokį kiaušinių kremą (ko žiauriai nemėgstu, nes poto ledus valgant jaučiasi trynių skonis), žodžiu konsistencija ir skonis tobulas su minimaliai pastangų. Beje- jei nemėgstate karamelinių ledų  galima tuomet vietoj rududu dėti tiesiog kondensuotą pieną(nevirtą) ir viskas- ledai bus balti , vaniliniai-  jei dar šliūkštelsit vanilės esencijos, ar išvis- įdėsit tikros vanilės ankšties sėklyčių, tai negalėsit atsimėgauti :)
Žodžiu kūrybai laisvė, bet išbandyti privalot būtinai , kol dar paskutinės šiltos vasaros dienos..nes juk greit norėsis tik karštos arbatos,su garuojančiu šildančiu pyragu, o ne ledų....

Skanių paskutinių vasaros dienų!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą