2011 m. liepos 22 d., penktadienis

Muilo burbulai


 Mūsų šeimyna labai myli BURBULIATORIŲ- muilo burbulo putimo susirinkimus, kai visi visi , ir maži, ir dideli susirenka savo mieste į sutartą aikštę ir pučia atsinešę savo burbulus. Būna daug daug burbulų- pakeli galvą, ir rodos sninga jais. Man keista tik, kad apie burbuliatorių mažai kas žino, o jis vyksta daugumoje miestų, tiek Lietuvoje, tiek Europoje, va, Vilniuj Burbulaizeris susirenka kas antrą pirmadienį Lukiškių aikštėj. Mažiems žmogučiams tai būna šventė , o ir suaugusiems, kurie patys pasidaro burbulų skysčio ir lazdeles dideliems burbulams išgauti laikas prabėga nepastebimai, vis bandant pagauti vėją ir įkalinti jį muilo apvalkale:) Patikėkit, azartas tikrai prikausto dėmesį:) Ir man apskritai malonus tas bendrumo jausmas- kai visi su šypsenom aplinkui susirenka.
Dabar būna pirkti įvairiausių formų ir prietaisų burbulams pūsti, bet gi aš nebūsiu aš , jei pirksiu "gatavą" iš parduotuvės, o ne pasidarysiu pati. Juk kaip faina patiems viską pasidaryti , susiruošti ir tuomet jau traukti išbandyti tą vėjo gaudyklę. Štai ir jums receptas:

Mes darėme pusę penkių litrų talpos kibirėlio burbulų skysčio.
 2,5 litro vandens,
 100 ml glicerino (jo įsigyti galima vaistinėje, buteliukais ,100 ml kainuoja apie 8 litus)
 0,5 litro indų ploviklio-geriausiai tinka Fairy (nežinau kodėl, bet jis jau išbandytas:)
 3 šaukštai kukurūzų krakmolo (Dr Qotker pakeliuose būna pirkti), jei neturite, galima pakeisti kepimo  milteliais,
 1šaukštas sodos,

Į šiek tiek pašildytą vandenį (max iki šešiasdešimt laipsnių) pilam gliceriną , fairy, viską lėtai išmaišome, kad neužputotų. Tuomet sudedame krakmolą, galiausiai sodą, išmaišome ir paliekame pastovėti. Proporcijas žinoma galima mažinti pagal save, mes per porą valandų neišnaudojom šio kiekio, nors dosniai dalinomės ir su kitais- pažįstamais ir nepažįstamais:) Burbulų kokybė labai priklauso nuo daug ko- ar vėjuota diena , ar ne, kai didelis vėjas- burbulai greit subliūkšta, tuomet galima dėti daugiau glicerino, bet su juo irgi atsargiai - kai jo perdaug, burbulai tampa per sunkūs, ir nekyla į orą, greit susprogsta. Žodžiu su praktika ateina kokybė :)
O dabar apie vėjo pakavimo lazdeles:
reikia dviejų norimo ilgo pagalių (mes pirkom bambukines lazdeles iš senukų (apie pora litų) ir pjaustėme jas apie 15 cm dydžio pagaliukais. Kitą syk gaminčiau ilgesnes- apie pusės metro, nes taip daug smagiau valdyti- nereikia lankstytis prie kibirėlio.


Ir dar- virvės apie centimetro skersmens, ir ilgį reguliuoti pagal save- kuo ilgesnė virvė, tuo didesni burbulai.
Virvę pritvirtinti prie pagaliukų, kad gautųsi D formos(tik apverstos , kaip plati šypsena:) ,žr. nuotraukose.
Ir viskas- pasižiūrim internete, kada vyksta artimiausias burbulaizeris savo mieste, pasigaminam kibirą burbulų ir einam pakuoti vėjo:) sėkmės!

P.S. Burbulus puikiai valdo jau dvimečiai, todėl rekomenduoju pasiimti kuo daugiau "įrankių " burbulams gaminti. Neišmeskite tuščių burbulų indelių, kuriuose jau nebėra skysčio, taip pat galima prigalvoti įvairių instrumentų pro kuriuos burbulai pučiasi- pvz. kiaurasamčiai (pro juos išsipučia daug mažų burbuliukų, arba tiesiog virvelės, be pagaliukų ( tik tuomet labai rankos sušlampa).Taigi truputį išradingumo, ir smagi popietė garantuota:)


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą