2011 m. gegužės 8 d., sekmadienis

Aguoninės lazdelės


Turiu jums dar vieną siaubingai traškiai gardų skanumyną. Kepti reikės , bet pats gamybos procesas man labai patiko, smagus, greitas, lengvas ir neįprastas :) O produktų nedaug ir paprasti.Tas paprastas produktas- tai pirktinė bemielė sluoksniuota tešla, galvoju, kad kiekviena šeimininkė tikriausiai turi savo receptą ir kepa savo sluoksniuotos tešlos lazdeles ar bandeles, bet  dalinuosi šiuo receptu todėl, kad manųjų lazdelių pagaminimas, sulenkimas ir susukimas yra baisiai smagus(bent jau man:)

Reikės:
500 g šaldytos sluoksniuotos tešlos, ( visa pakuotė )
100 ml aguonų,
100 ml sezamų,
2 kiaušiniai,
100 ml rudojo cukraus (manau iš bėdos tiktų ir baltas, jei kartais rudo nėra spintelėje:)

P.S. Galvoju, kad lygiai taip pat skaniai būtų vietoj aguonų maišyti cinamoną, o gal net maltus migdolus- marcipaninę masę- tad gal kitą kartą taip ir pabandysim? :)
Aš viską dalinau perpus, ir man gavosi 9 lazdelės- nors užėmė visą skardą :) O pasiryžau daryti šias lazdeles dėlto , kad buvo likę  nuo kažko kito tos pirktinės tešlos, o išmesti buvo gaila, beje, kaip rašo ant pakelio- pakartotinai šaldyti irgi negalima, tai kas  beliko? :D

Procesas:
Tešlą reikia plonai plonai iškočioti, kad gautųsi didelis stačiakampis. Tuomet ištepti visą tą stačiakampį lengvai šakute išplaktais kiaušiniais, ir visą plotą apibarstyti aguonų, sezamo ir cukraus mišiniu.

Dabar visą stačiakampį reikia perlenkti gražiai pusiau- paspausti , ir vėl padaryti tą patį- ištepti kiaušiniu ir mišiniu.
Imam peilį, ar jei turim- picos ar koldūnų pjaustymo ratuką ir visą plotą supjaustom plonom juostelėm- reiktų pasistengti, kad juostelių skaičius būtų lyginis.Imkite dvi juosteles, uždėkite vieną ant kitos,viršų suspauskite, tada susukite spirale ir apačioje gautus galus suspauskite, kaip viršuje, kad kepant neišsivyniotų.

Ištiesiam juosteles skardoje, ir šaunam į 190 laipsnių  karštumo orkaitę 15-20 minučių, kol gražiai apskrus.

Man bekepant tas kiaušinio ir rudojo cukraus mišinys šiek tiek nutekėjo ir sukepė- o skonis patapo kaip karamelių ledinukų, dėlko lazdelės išėjo saldžios ir tirpo burnoje.
Smagaus kramtymo ! :)
Šaltinis: Dovanos iš virtuvės.

2011 m. gegužės 7 d., šeštadienis

Braškių ir citrinų sausainainis

Net nežinau kaip jis čia teisingiausiai būtų pavadinamas šis skanėstas- pyragas, pyragėlis, sausaininis pyragas, sausainio skonio pyragas- bet  anyway- skonio ir esmės tai nekeičia, tebūnie- sausainainis:)
O istorija tokia.Nelabai iki šiol žavėjausi visokiais citrininiais pyragais, ar uoginiais- man jau jeigu apsisaldinti tai iki širdies sustojimo- kad būtų karamelės, šokolado, grietinėlės, o jei be jų- tai net neverta prasidėti:D Bet turiu pasakyti , kad šio pyragaičio skanumas mane netikėtai džiugiai nustebino, nors gaminau tik tam, kad nereiktų išmesti atšildytų iš šaldiklio trintų pernykščių braškių puslitrainio. Pasirodo, kad citrininis pyragėlio sluoksnis, labai dera su "becitrininiu" saldžiu sluoksniu , tuo atsverdamas rūgštumą, žodžiu visi skoniai čia puikiai groja, dedu didelį didelį pliusą šiam kepinukui. Tei va tei va, atsiverčiu Beatos receptus, o ten juodu ant balto labai aiškiai surašyta kaip ką daryt, ir jei kas tos knygos neturit ,tai dalinuosi šiuo gardėsiu su jumis:

Pagrindiniam sluoksniui:
200 g sviesto,
250 g miltų,
100 g cukraus,

Braškiniam citrininiam sluoksniui:
2 citrinų žievelių,
4 nedidelių citrinų sulčių,
100 g trintų braškių,
4 kiaušiniai,
250 g cukraus,
75 g miltų,
1/2 šaukštelio kepimo miltelių,

Sviestą miltus ir cukrų pirštais sutriname į vieną masę, ir subėrę į paruoštą skardą spausdami delnais suformuojam maždaug dviejų cm storio sluoksnį.Kepam 180 laipsnių orkaitėj apie 15-20 min.
Antram sluoksniui: kiaušinius suplakame su cukrum, supilam trintas braškes, nuo dviejų citrinų nutarkuotas žieveles, ir iš keturių citrinų išspaustas šviežias sultis.Tuomet supilame miltus ir juose įmaišytus kepimo miltelius.Viską išmaišom, ir užpilame ant iškepusio pagrindo.Vėl šaunam į orkaitę -25 minutėms. Šis pyragas berods turėtų būti be braškių -tik citrininis, todėl galima kepti ir be jų, bet braškės nudažo antra sluoksnį ružavai , taip , kad rinkitės ;)
Skonis mane tikrai nustebino, rekomenduoju išbandyti ;)