2011 m. balandžio 2 d., šeštadienis

Kaip aš daiginau avinžirnius


Prieš kelias dienas susidomėjau žaliavalgių mitybos ypatumais. Cakt- ir užsikabinau už daigintų ankštinių - pabandžiau pati susidaiginti avinžirnius, eilėje dar lęšiai ir garstyčių grūdeliai.  O paskatinimas atėjo iš to, kad perdėliojusi išžiemotas mintis apie pavasarinius maitinimosi įpročius , supratau , kad pavasarį mūsų klimato zonoj  organizmas miršta nuo šviežių vitaminų trukūmo. Nei lietuviški obuoliai , nei morkos nei burokėliai, jau nebeturi tiek gyvybės kiek turėjo rudenį. O apie sintetinių maisto priedų ir papildų vartojimą aš net į kalbas nesileidžiu- niekas neįtikins , kad jie duoda kokią nors naudą organizmui. Nebent papildų gamintojų piniginei.Todėl paskaičius apie daigintų sėklų ir kruopų naudą , supratau, kad tai yra išganymas ir tikrasis laukimo kelias iki vasaros uogų ridikėlių pomidorų ir kitų imuniteto "pakrovėjų". Daiginti grūdai turi labai daug vitaminų ir kitų naudingų medžiagų , kurių jie tiek neturi, kol yra nesudygę. Nors man tai skamba kaip iliuzionistų triukas, bet geriau šis, nei papildų gamintojų piniginių tuštintojų triukas :D
Taigi pirmasis bandymas daiginti - vykęs ir gan skanus :) Avinžirnius (tuo pačiu principu daiginami veik visi grūdai ir kitos kultūros) nuploviau, ir užmerkiau nakčiai su vandeniu. Kita dieną vandenį nupyliau, subėriau avinžirnius į litrinį stiklainį, aprišau "merliuku" ir pastačiau į dėžutę prie virtuvės radiatoriaus tamsiai.
 Per dieną juos reikia pora kartų perpilti vandeniu , todėl tas užrištas merliukas labai patogu:) Ir antros dienos antroje pusje, man jau buvo sudygę!!!
Paragaujam ir duodam paragauti kitiem- net tiem kurie raukosi- ir žiū- atsiliepimai gan teigiami :) Visi linksi galvomis ir sako , skanu , tikrai. Vieniem primena riešutų skonį, man - žirnius.
Dabar beliko pasigaminti sveikuoliškų salotų ir ruoštis kitokios kultūros daiginimui :)
Beje, aš daiginau ekologiškus avinžirnius pirktus tiesiog prekybos centre. Tokių pat turiu ir lęšių. Bet yra pirkti ir specialiai daiginimui skirtų -saulėgrąžų, garstyčių, grikių, moliūgų sėklų, kanapių ir daug daug kitokių gėrybių. Maga viską išbandyti ;)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą