2011 m. kovo 30 d., trečiadienis

Iš "Tinginių" serijos

Šio torčiaus  receptą papasakojo draugė Renata, jis labai paprastas, dar vienas iš "tinginių" serijos (ne žmonių tinginių , o pyragų pavadinimu Tinginys :)) Kai paragavom, tai iškart recepto paprašėm, nes labai jau norisi jo pasmaližiauti  dar ir dar kartą :) Darbo  ir sąnaudų mažai , o skonis tikrai  niami niami .Reikės:

Trupintų  sausainių 1,5 pakelio (aš maliau su kapokle, ir rinkausi Selgos sausainius- puse masės klasikinių, ir kita pusė- šokoladinių)
Indelio virto kondensuoto pieno (galima ir Rududu ,man asmeniškai skanesnis virtas namie:)
Ir pakelio (200 g) kambario temperatūros sviesto.

Trupintus (greičiau sumaltus) sausainius sumaišom su Rududu ir sviestu. Aš skirtingų spalvų sausainius maišiau atskirai, kad suformuotas torčius būtų dviejų spalvų sluoksnių. Taigi- visą masę krečiam į norimą indą ir formuojam tortuką. Papuošimas jau Jūsų fantazijai - aš gal šikart nelabai vykusiai vizualiai pasistengiau - aptepiau tirpintu šokoladu, bėriau aguonų ir migdolų drožlių, bet patikėkit, skonis atperka viską.
Kaip ir dera -palaikyti uždengtą šaltai , geriausia pernakt, ir ragaujam ;)
P.S. Iš mano minėtų proporcijų išeina  toks nedidelis pietų lėkštės dydžio tortukas. Jeigu norite standartinio dydžio torto , tuomet mažų mažiausiai reiktų viską dvigubinti. Bet gadangi jis gana saldus, daug  nesuvalgysi- gabaliuką prie arbatos, tai pasidaryt tokį nediduką, laukiant draugės, ar šeip turėt šaldytuve , kad paskanaut keletą vakarų -pats tas ;)

Žibučių sezono atidarymas:)

Turime tradiciją kiekvieną pavasarį pirmųjų žibučių ieškoti važiuoti į Markučių dvaro parką. Nežinau , kodėl būtent ten- bet man toje vietoje labai kvepia pavasariu.O regioninio parko šlaitai apšildomi pavasarinės saulės, prisikviečia pirmuosius žibučių žiedelius. Aš nežinau kitos tokios pirmųjų žibučių vietos Vilniuj, o jus? :)




Kupstelių radome vos vieną kitą.Dar pora dienelių ir mėlynuos šlaitai :) Linkiu smagių pavasarinių žibuokliavimų ;)

2011 m. kovo 28 d., pirmadienis

Sviestas su sėklomis, arba "kaip išdžiovinti pomidorus":)

Varčiau varčiau knygą -Dovanos iš virtuvės,ir nusprendžiau pasigaminti sviestą su saulėje džiovintais pomidorais.
Kadangi labai jau jie man skanūs :)
150-200g kambario temperatūros sviesto,
žiupsnelis druskos,
žiupsnelis įvairių pipirų mišinio,
3-saulėje džiovinti pomidorai,
keli lapeliai bazilikų, (aš naudojau džiovintus)
puse stiklinės kepintų moliūgų sėklų,saulėgrąžų ir sezamų.

Visus "dalykus" išskyrus sėklas,sudedame į plaktuvą, ir gerai suplakame(sutriname). Sėklas pakepinau keptuvėje su trupučiu aliejaus, ir šiek tiek pasūdžiau. Gautą sviesto masę dedam į indelius, ant viršaus užberiame sėklų mišinį.Šitas reikalas gali stovėti šaldytuve iki mėnesio. Aš įmašiau dar ir ne visai sutrintų džiovintų pomidorų gabaliukų, man taip pasirodė , kad reikia, jog jaustusi ir "cielų" pomidoriukų skonis.Ir visai tiko.
O kai jau norim ragauti- tiesiog imam ir tepam ant kokios minkštos ir šviežios tarkim ciabatos ar prancūziško batono- jei dar ta ciabata namie kepta- tai išvis tobula  :)

Užtepus sviestuką, užberiam sėklų mišinio ir prispaudžiam , kad nebyrėtų valgant. Išbandžiau šį sviestuką ir ant skrudintos duonelės- kažkaip pasilikau prie švežios ir minkštos, nes skrudintos duonos ir sėklų derinys man pasirodė per "daug traškus".

Man patinka, turėti šaldytuve šito gėrio, nes jei netikėtai užklumpa svečių- tik šmaukšt taukšt ir turi skaniausių sočiausių ir tikrai neprasčiausiai atrodančių užkandinių-sumuštinių. O jei patys einam į svečius- tad tuo geriau mums- gražiai įpakuojam ir nešamės lauktuvių .Dėmesio sulauksim neabejotinai: "o kas čia, mmm, su kuo valgyti, ant ko tepti , mmm ? :)"




Turiu tik tokią pastabą dėl šio gėrio.Jeigu norim valgyti išsyk ištraukę iš šaldytuvo, tai kaip ir dera tikram sviestui , jis sunkiai tepasi , yra kietas. Ištraukus anksčiau ir palaikius pusvalanduką kambario temperatūroj- viskas tepasi , kaip sviestu patepta :) Turėjau minčių gaminti su maskarponės sūriu vietoj sviesto, kad nebūtų to kietumo, bet tuomet jau jo galiojimo laikas smarkiai sutrumpėja, ir valgyti reiktų tris kart greičiau. Bet idėja dar neįgyvendinta :)Ateičiai ;)
Kai pasidalinau receptu su drauge, ji manęs paklausė : "o kaip tuos pomidorus išdžiovinti"? Linkėjimai tau drauge, ;)

2011 m. kovo 27 d., sekmadienis

Braziliški saldainiai arba Rafaelo artimi giminaičiai ;)


Tikrasis jų pavadinimas- Brigadeiro, ir dariau juos pagal  Irri-style.
Labai smagi gamyba, o produktų praktiškai tik 1 rimtas.Visa kita- riešutukai, ir šaukštas sviesto. Tai tas rimtasis yra kondensuoto pieno indelis. Kaip gerai , kad šį vakarą aš jį aptikau užsinuobodžiavusį šaldytuve :)
Gaminimo eiga :
Kondensuotą pieną (saldintą) reikia supilti į puodą, ir nuolat maišant virti ant silpnos ugnies.Įdėti šaukštą sviesto (Irri rašo , kad net nebūtina sviesto dėti). Pavirus apie dešimt minučių kondensuoto masė sutirštėja gerokai, tuomet nukeliam nuo ugnies ir paliekam vėsinti. Aš viriau dvi mases- į vieną jų įdėjau kakavos, todėl gavau vieną baltą, kitą- pieniško šokolado spalvos :

 Pamiršau paminėti, kad šiuos saldainius dariau su migdolų riešutais-  juos nuplikiau karštu vandeniu, ir pastovėje tame vandenyje riešutai labai gražiai leido nuvilkti jiems marškinėlius:


Kai masės atvėso, sviestuotom rankom ir sviestuotu šaukšteliu kabinau pirmiausia rudos masės- formavau rutuliuką, tuomet blyną ir į vidų įvyniojau migdolą.


                                                       Tuomet šaukštelį baltos masės-


Ir vėl formuoju blyną, bei įvelku į tą blyną rudą rutuliuką (skamba keistai"rudas rutuliukas", arne? :)

Suvolioju apvalų saldainį ir merkiu jį į kokoso drožles:


Tuomet čiumpam migdolą ir kaip kokį paminklą įsmeigiam jį į brigadeiro viršūnėlę.

Štai ir visas mokslas:) Aš daugiau nei vieno jo negalėjau suvalgyti- tikrai saldu. Kadangi tai buvo susipažinimas su šita technologija, tad viską dariau tiksliai pagal receptą. Bet jau turiu minčių patobulinimams. Jeigu pabandyti daryti iš kondensuoto pieno be cukraus?  Ir cukraus dėti pagal savo skonį? Gal nebus taip saldu?
Į brigadeiro vidų deda įvairiausius siurprizus- uogas, vaisius, tikriausiai jie suteikia gaivumos ir numuša šiek tą saldumą. Na o šie gražuoliai labai primena raffaelo, tiek savo išvaizda tiek skoniu. Ir tikrai puošia stalą, jei laukiam svečių ;)

Artėja Velykos ;)

Nors žiemiškas vėjas dar rodo lauke savo nagučius, bet širdis jau dainuoja Velykomis ir kliedi pavasariu :)
Atradau labai smagią ir skanią idėją Irri-style svetainėje, kurią galima pasigaminti, kad Velykų bobutė turėtų ką atnešti Velykų rytą vaikams dovanų .Ir ne tik vaikams :)


Šokoladiniai kiaušiniai:
Reikės formelių kiaušinio formos.Nežinau ką patarti iš kur jų gauti  :( Aš radau tarp vaiko žaislų, pernai gavo dovanų per Velykas plastikinius tokius.Ir jie man puikiai tiko šių skanuolių gamybai.
Trijų spalvų šokolado po plytą- balto , juodo, ir rudo (pieniško:)
Ir kokių tik namuose rasit "pagardukų"- riešutų, cukatų , saulėgražų , kokoso drožlių, ar tortų pabarstukų.

Šokoladą išlydom skirtinguose induose, į formeles įberiam norimų pabarstukų, ir po šaukštelį įdedam išlydyto šokolado visų rūšių.Ant viršaus galima pabarstyti kokoso drožlių, saulėgražų  ir palikti atvėsti.









Tuomet dėti į šaldytuvą , kad sustingtų, kokiai valandai, ir kai sukietės - krapštyti kiaušinį iš lukšto :)





Iškrapščius galima kiaušinukus puošti, rišti po dvi puseles-kaip jau fantazija leidžia:







Smagaus šventės laukimo! :)

2011 m. kovo 26 d., šeštadienis

Pikantiška mišrainė "pikantiškai " :)

Labai mėgstu improvizuoti. Tik yra tokių patiekalų , kurie jau yra tapę "hitais" ir mėgiami būtent klasikiniai jų receptai, ir nelabai ten ką ir beprikursi. Kaip pvz. jos didenybė Pikantiška mišrainė ....kiaušiniai sūris majonezas... Bet va išdrįsiu pasidalinti savo sumąstytu šios mišrainės prašmatniu "pateikimu".:) Gal sugundysiu ir jus ;)

Kiaušiniai , sūris , majonezas, ir viskas kas matosi :)
O jeigu rimčiau, tuomet reikės:

Virtų kiaušinių, sūrį rinktis ne bet kokį, o Džiugo!ar kokį kitą "kietąjį". taip taip , būtent jį.
Kam patinka- česnakas, druskytė, juodieji pipirai, majonezas.
Viską sutarkavus , sumaišius subarsčius, į didelę lėkštę formuojam iš paruoštos mišrainės masės kupolą. Iš kraštų apdėliojam citrinos griežinėliais.(Beje citrina labai tinka prie šios mišrainės, galima ir į pačią masę įspausti jos sulčių.)ant viršaus, padarę duobelę (kad nenubyrėtų) uždedam porą šaukštų ikrų, ibedam šaudeliais papjaustytų porų.Aplink visą masę apdėliojam alyvuogėmis(aš dėjau alyvuoges įdarytas tunais), ir dar vienas "aplinkui" : sluoksnis- traškių duoniukų(galima ir skrudintą batoną supjaustytą trikampėliais ar riekutėm). Įbedam šakutę į kraštą ir nešam svečiams :) Ir patikėkit- visi čia sudėti užkandžiai labai tinka vienas su kitu! Rodom svečiams valgymo pavyzdį : traukiam skrebutį, su šakute tepam mišrainės masės ant jo, kartu su ikriukais, ant viršaus užsidedam citrinos griežinėlį , ir jeigu mėgstam- makt į burną alyvuogę ;) Skanaus:) Smagiausia žiūrėti, kai pamatę instrukciją, svečiai irgi kaip mat panorsta išbandyti šį smagu savigamybos procesą ;)

2011 m. kovo 25 d., penktadienis

Ar primena vasarą ? :)


 Ką jums primena šios uogos? ar - kuo kvepia? :)  man tai tokia "brandžia" vasara..persiritusia į antrą pusę..link rudenėjančio derliaus :) Ir jau noriu noriu atostogų , šilto vėjo gūsio, šviežių salotų su ridikėliais, pereinančių į braškes pomidorus ir agurkus :)
Bet jeigu dar šaldiklyje turit šio gėrio nuo praeito sezono, tai galima tą vasarą pasirepetuoti jau dabar :)
Tai pradedam? :)
 Reikės biskvito- "belekokio", ar pirktinio, ar savo kepto, ar keksinio , ar trapesnio, dydžio , koks būna standartinio torto lakštams pirkti.
500 g grietinėlės,
Keli šaukštai cukraus,
Truputis citrinos sulčių ar citrinos rūgštelės "ant peilio galo",
Vanilinio cukraus, ar esencijos,
Ir uogų puokštės, kokių tik likę šaldiklyje.

Biskvitą supjaustom gabalėliais-stačiakampėliais- dydžio sulig puse piršto. Grietinėlę išplakam iki visiško išplakimo - kartu su cukrum, rugštele,ir vanilinu . Plakam ragaudami, ar trūksta saldumo ar rūgštumo ir dedam ko reikia.

O dabar smagioji dalis- galima pasikviesti "talkon" mažamečius, ar šeip "vyrus" :) Imam biskito gabalėlį, merkiam į grietinėlę, ir jį visą tokį smagų purų išpuoštą dedam į indą , kuriame tortas "stovėsis".Ir taip visus biskvitukus "sugaminam" iš jų formuodami tortą, o gal net kupolą , ar pilį.Galima paviršių išlyginti gražiai, arba palikti tokį pasišiaušusį- kaip skaniau , taip ir darykit . Paliekam susistovėti šaldytuve, geriausia pernakt, nes tik taip geriausiai susidraugaus grietinėlė su biskvitu. Prieš patiekiant apdėlioti ar apiberti šaldytom-atšildytom uogom, o jeigu jau vasara ir turim šviežių- tai nieko ir sakyt nebereikia:) Aš naudojau šilauoges ir avietes, šilauogės man išvis uoga supermenė- ir į tortus, ir vienas valgyt, ir vaikam vaišinti ir rūbų netepa :)



2011 m. kovo 24 d., ketvirtadienis

Traškūs kokosiniai sausainiai arba Original siurprise :)

Šie sausainiai kaip matote- nekepti :) Juos išsikepti turės ta persona, kuri gavo šį stiklainiuką dovanų :) Ko "da"dėti, ko įpilti, ir kokioj karštumo orktaitėj kepti- viskas parašyta prisegtame prisegtuke :) O pridėti reiks stebėtinai mažai - tik du ingredientus:) Nors viena draugė , kuriai irgi nešiau dovanų kai ką panašaus, tai sakė nekeps jokių sausainių- laikys virtuvėje , kaip puošmeną :)
Bet norintiems išsikepti visgi- receptukas :

0,5 stiklinės cukraus,
0,5 stiklinės razinų ,
1,5 stiklinės kokosų drožlių,
1 stiklinė kukurūzų dribsnių,
0,5 stiklinės rudojo cukraus,
0,5 stiklinės avižinių dribsnių,
1,5 stiklins miltų ,
1 šaukštelis kepimo miltelių ,
1 šaukštelis geriamosios sodos.
1 šaukštelis vanilinio cukraus.

Jeigu nešame dovanų - tuomet sluoksniuojame viską litriniame stiklainyje. Ir galima dribsnių ar razinų pilti mažiau , kad viskas tilptų , bet kiekvieną sluoksnį supylus svarbu gerai suspausti su šaukštu, kad ant viršaus supiltas sluoksnis nesubėgtų į tarpus.
Prikabintoje etiketėje rašome gaminimo procesą :
"Sausainių mišinį supilti į dubenį, pridėti 0,5 stiklinės sviesto, 1 kiaušinį ir suminkyti tešlą.Rankomis formuoti nedidelius rutuliukus, dėti  į skardą ir suploti. Kepti 8-10 min, 175 laipsnių karštumo orkaitėje. Skanaus !"

Stiklainiuką galima nudažyti , apipiešti , užrišti nertą juostelę, ir puošti visaip kaip įmantriai , kaip tik  fantazija leidžia, ir kokių tik džiuvėsių  ar prieskonių rasite savo namų kertelėse. Mano apdovanotieji asmenys buvo tikrai maloniai nustebinti tokia dovana ;) sėkmės ;)
Idėja pasiskolinau iš knygos "Dovanos iš virtuvės".

2011 m. kovo 23 d., trečiadienis

Saulėgrąžų "Katinėliai ":)



Yra tokia kieta knyga-  "Dovanos iš virtuvės". Ir saldainukų idėja yra būtent iš jos. Tik aišku šiek tiek laurų tenka ir man pačiai, nes kaip visada - improvizacija skolintos idėjos tema :)
Reikės:
100 g pieniško arba juodojo šokolado .(Arba galima dėti fifty fifty abiejų :)
Šaukštas sviesto,
100 g lukštentų saulgrąžų,
sauja pūstų ryžių ( jų būna pirkti sausų pusryčių skyriuje)

Pasiraitojam rankoves  ir lydome šokoladą bei sviestą. Į smulkmenas nesileisiu- kiekviena (-as) turi tikriausiai savąjį sviesto ir šokolado lydymo receptą , ar tiesiai ant ugnies, ar ant vandens, ar mikrobangėj. Tuomet supilam saulėgrąžas, ir pustus ryžius ir gerai išmaišom. Stropesnieji gali dar prieš tai saulėgrąžas pasikepinti keptuvėje.
Dedam šaukšteliu į kepimo popieriumi ištiestą skardą po "katinėlį".(Kodėl  vadinu Katinėliais ? nežinau :D nes kažkada esu pirkus , kažko panašaus sveriamo šokolado parduotuvėj , ir jie buvo pavadinti Katinėliais :D O ką jie bendra turi su šiais gyvūnais irgi nežinau :D gal net ne su gyvūnais- gal su  meilybiniu savo antros pusės užvadinimu? :D  Mano kačiuk, ar norėtum pasivaišinti katinėliais ? :DDD


Palaukiam kol atvės, kambario temperatūroje, ir tuomet dar dedam į šaldytuvą , kad iki galo sustingtų šokoladas. O tuomet ruošiame puošiame (į)velkame į gražius rūbelius, tiekiame į stalą, nešamės į svečius, ar tiesiog sėdame su mylimais ir artimais prie gero filmo ir "triauškiname" :) gardaus ;)


Plikytų sausainių tortas



Šį tortą pasigaminti paskatino Gustavo kulinarinėje knygoje "užmatytas " receptas. Tiesa pasakius labai senai, kai dar mokyklose būdavo spaliukų ir pionierių, Panevėžio miesto centre "bufete"  vardu "Pavasaris "  būdavo pirkti tokio sveriamo pyrago pavadinimu "Karolinka".Ir aš iki šiol atsimenu jo skonį - jis būdavo iš plikytų sausainių ir grietinėlės. Man jis taip įsipynęs į atsiminimų sritį smegenyse, kad užmačius Gustavo knygoj receptą išsyk nutariau prisiminimus prikelti naujam gyvenimui :) Tad vėlgi - skolinta idėja, bet mano pačios gerokai "išremontuota " :)

Todėl ilgai nelaukus pirkinių sąraše atsirado :

400 g plikytų sausainių (pirkta buvo daugiau , tik dalis jų greit atsidūrė pilve, kelionės namo metu :)
500 g pieniškų gardėsių - grietinėlės, jogurto, maskarponės ar varškės kremo, žodžiu kas labiausiai prie širdies. Galima tarkim- 250 g maskarponės (ar Rikotos) ir 250 g grietinėlės.
Puse indelio karamelinio kremo Rududu (galima ir patiems išsivirti kondensuoto pieno -apie 1,5 val verdama )
Rududu galima negailėti, nes ragavusieji tvirtino , kad galėtų jo būti ir daugiau, nei buvo pas mane dėta.
1šaukštas  želatinos.
Keli šaukštai cukraus (galilma reguliuotis pagal skonį) , bei vanilės cukraus, ar esencijos.
Pradedam virtuvines terliones :)  :

Imam į rankas plikytą pyragėlį ir įpjaunam iki pusės per viduriuką, kaip kriauklę .

Tuomet kabinam su tuo pačiu peiliu Rududu kremo ( maždaug pusę arbatinio šaukštelio) ir įmontuojam tą kremą į plikytinio įpjovą :



Ir taip visus 400 g. Jei skamba gąsdinančiai - galiu padrąsinti- bent jau man tie 400 g neprailgo :) Dabar torto formą išklojam įdarytais sausainukais.
Ruošiam kremą :
Želatiną užsimerkiam su trupučio vandenuko. Grietinėlę išplakam iki standumo su cukrumi, galima įdėti vanilės jei turime. Tuomet sudėti visa kita ką dar plaksime- jogurtą , maskarponę ar pan. Išplakam ir supilame į šią masę išbrinkusią ir ištirpdytą želatiną, išmaišome. Dabar pusę masės užpilam ant sausainių, ir sudedame likusius plikytinukus. Ant jų pabaigiam pilti kreminę masę. Man viršutinis sausainių sluoksnis labai gražiai išsikėlė į paviršių -kaip ir nebereikėjo papildomai torto niekuo puošti.



Statom uždengtą "reikalą" šaltai, kad sustingtų keletui valandų.


Aš dar pabarsčiau spalvotais pabarstukais, kad pagyvinti "balta- geltona" spalvas .
Ir žinoma svarbiasusias punktas- Ragavimo  :)


Tortas man asmeniškai buvo labai gaivus ir lengvas, nors keista- atrodo produktai visi tokie gan nuodėmingi ....:)