2011 m. balandžio 27 d., trečiadienis

Tortas "Rafaelo"

Šioms Velykoms  pasiryžau pagaminti "žmonišką" tortą, su visu rimtumu- biskvito kepimais, ir pertepimų ruošimais. Nors turiu prisipažinti , kad biskvitų ir visokių tortinių lakštų kepimus mėgstu numuilinti į pirktinius, bet šįkart buvau sąžininga konditerė :D



Viską dariau pagal  "mamos receptus", todėl gal neaušinsiu "plunksnos" kad viską pakartoti čia juodu ant balto? :) Pasidalinsiu tik savo puošybos idėja, kurią tikiuosi nuotraukos puikiausiai nupasakoja, ir gimė ji atsitiktinai užmačius sveriamų sausainių vamzdelių parduotuvėje :) Beje -torto skonis tikrai puikus,receptas atlaikė išbandymus ir užskaitomas, todėl galite drąsiai imtis darbo:) Tik puošybos elementus- vamzdelius, reikėjo nuolat budriai saugoti, nes vis koks vaikis tik ir tykojo kaip nugvelbti kokį vieną kitą pagaliuką:D o kai buvo duotas "išrišimas" prapjauti tortą, tuomet vamzdeliai pirmučiaisiai buvo išgraibstyti :)
Skanių virtuvinių idėjų ;)

Kokosiniai sausainiai

Jeigu trumpai- Nu nerealūs sausainukai!:) o jeigu plačiau- tai superiniai, tiek produktų sunaudojimo prasme, tiek gamybos ir tiek skonio atžvilgiu. Labai paprasta pasigaminti, o skonis primena Bounty šokoladuką, jei tokį dar atmenat. O kol jie kepa, namai prisipildo tokio kvapnaus aromato, kad namiškiai net inkščia iš nekantrumo. Man asmeniškai jie neatrodo labai išvaizdūs, bet paragavus , norisi dar ir dar , užkrečia kaip kokios sėmkės:) Pataisymas ateičiai- jau turiu mintį, kad kitą sykį jau kai kepsiu, tuomet bandysiu šiuos sausainius dar pašokoladuoti- įmerkti į tirpintą šokoladą, ar uždėti jo šaukšteliu ant viršūnėlės.Iki tobulo "bounty" skonio  tik tiek ir tetrūksta mano manymu :) Šaltinis- "dovanos iš virtuvės".
Taigi tam reikalui prireiks itin  nedaug ir paprastų produktų:

1 kiaušinio baltymas,
70 g miltelinio cukraus (cukraus pudros),
2 arbatiniai šaukšteliai kukurūzų krakmolo (būna pirkti Dr Oetker pakuotėje),
100 g kokosų drožlių,

Baltymą išplakti su cukraus pudra iki baltų putų.Suberti krakmolą ir gerai išmaišyti, suberti kokosų drožles ir vėl išmaišyti.
Į kepimo skardą dėti šaukšteliu po gautos masės kauburėlį

Šauti į 180 laipsnių karštumo orkaitę ir kepti apie 15-20 min.kol sausainiai gražiai paruduos.
Man iš masės išėjo apie 25 sausainukus, kurių kitą dieną jau neliko :)
Traškūs, saldūs, tirpstantys burnoje.Tikrai gaminsiu dar sykį, juolab , kad jie mano stiliuj- greit ir lengvai pagaminami, o produktai paprasti, ypač jei liko baltymo nuo kokio kepimo, tai tik makt- išmaišome tešlą į orkaitę šast- ir turim skanučius gardumėlius.
Smagios gamybos ;)

2011 m. balandžio 17 d., sekmadienis

Absoliuti kavos, šokolado ir karamelės nuodėmė:)

Gaminau gaminau ir pagaminau gimtadienio tortą :) Visi pirštus laižė, ir jo jau neliko :)
Biskvitas -šokolado ir kavos skonio , pertepimas- karamelinis kremas, virtas iš pieno kiaušinių ir krakmolo.
Šį kartą jau teks pasiraitoti rankoves, ir virti ir kepti ir maišyti ir tepti, bet juk mylimo žmogaus gimtadienis, verta pasistengti :)
Prie reikalo:
Biskvito sudedamąsias dalis skolinausi iš Beatos knygos:

250 g sviesto ,
380 g cukraus ,
4 kiaušiniai,
400g miltų,
80g kakavos,
2,5 arb. šaukšt. kepimo miltelių,
0,5 arb šaukšt. druskos,
350ml pieno,
4 šaukštai tirpios kavos (ištirpinti 3 šaukštuose karšto vandens) ,
truputis vanilės (aš dėjau ekstraktą),

Pašildytą sviestą ,cukrų ir kiaušinius išmaišome, kad ištirptų cukrus.Tuomet į masę keliauja miltai, sumaišyti su visom sausom dalim- kakava, kepimo milteliais, druska. Ištirpintą kavą supilam į pieną, o jį -į tešlos masę, dadedam vaniles, ir viską maišom maišom, kol gaunam vienalytę masę. Pilam į dvi tortines formas, ir kepam 170 laipsnių temperatūroje įkaitintoj orkaitėj apie 45 minutes.Iškepus- atvėsinam, ir perpjaunam į dvi dalis, (aš tą darau su ilgu siūlu- lygiai ir gražiai padalina biskvitus).

Kremą dariau pagal napoleono torto receptą iš spice.lt
350 ml pieno
4 v. š. krakmolo
2 kiaušiniai
1 skardinė virto kondensuoto pieno (rududu, arba verdam patys pusantros val.)
1puodelis grietinėlės
Išplakti kiaušinius su krakmolu, kad neliktų gumuliukų ir palaipsniui į juos supilti karštą pieną. Dėti masę ant ugnies ir virti maišant 5 – 7 minutes, kol sutirštės. Visiškai ataušinti. Išplakti virtą kondensuotą pieną ir kremą. Atskirai išplakti grietinėlę ir atsargiai sumaišyti su išplaktu kremu.

O dabar epilogas:  imam lakštus, prieš pertepant juos pravartu būtų sulaistyti kava, sirupu, kakava , ar dar kuo nors, kad tortas būtų šlapesnis. Maniškis buvo nesulaistytas, tad man trūko to šlapumo šiek tiek.Bet po dviejų dienų likęs gabaliukas buvo jau pakankamai pribrendęs, prisigėręs kremo.Sakyčiau galima jį gamintis netgi prieš dvi dienas, nes "pribrendęs" jis tikrai puikus. Sulaistytus /nesulaistytus biskvitus pertepam karameliniu kremu, puošiam, ruošiam ir dedam į šaldytuvą. Aš barsčiau juodą konditerinį šokoladą, patarkuotą su bulvių skustuku, bei pirktinius kakavinius pabarstukus. Kadangi puota vyko gamtoje, pjaustant tortą prie puošimo greit buvo įdarbintos ir žibutės :)
 Smagios šventės:)
P.S. Kaip minėjau mano "nesulaistyti " biskvitai man pasirodė sausoki, todėl lėkštėje šalia torto gabalėlio svečiams įsukau po rutuliuką vanilinių ledų.Iki tobulybės tik tiek ir tetrūko:)

    2011 m. balandžio 16 d., šeštadienis

    Tobuli šeštadienio pusryčiai

    Kadangi jau žiemos speigus  baigiu ištrinti iš atminties, o saulala motula pro langą rytais jau ne juokais kaitina nosiuką, tad ir pusryčiauti  nebesinori jokių riebumynų- jokių riebių miltinių blynų , jokių riebių košių su daug sviesto, jokių riebių sumuštinių ir jokių kitų "riebių" :D  pilvelis ryte jau prašo lengvo, sotaus, vėsaus ir traškaus patiekalo :)
    o tobulas variantas būtų šis:
     -granola (gaminau pagal Beatos receptą, tik dar prie viso jos recepto įdėjau savo trigrašį- kukurūzų dribsnių, kurie granolai suteikė nesvietiškai malonaus traškumo )(Beatos bloge granolos receptas pateiktas visame gražume ir aiškume, tad čia ir nebesiplėsiu;)

    -natūralaus jogurto- beje patarimas ir atradimas- parduotuvių lentynose atsirado toks "naujobiškas"-
    Šeimininkės jogurtas vadinasi. Be jokių priedų, tik su cukrumi . Ir skonis - puikus, nei pridėsi nei atimsi, o šitam mano pusryčių receptui - pats tas.
    kelios riekelės  banano,
    šaldytų ar šviežių uogų puokštė ir visos vaivorykštės spalvos, kokių tik turime :)aš savajame šaldiklyje vis per stebuklą dar randu ko nors užsilikusio, šikart ir gervuogių dar nežinia iš kur atsirado, spanguolių , mėlynių.Kas man čia jų slapčia gal prideda vis? :D
    visus produktus beriame sluoksniais  į taurę, pradedant Granola.
    Tuomet kelis šaukštus jogurto, įpjaustome kelis griežinėlius banano, ir užberiame uogų.

    Valgant žinoma viską lengvai pamakaluojam, tuomet granola su visais savo cinamonais nudažo jogurtą švelniai karameline spalva ir skoniu- tikiuosi seilė jau tįsta?...:D

    Tiramisu taurėse

    Štai ir išaušo neklasikinio Tiramisu diena:)
    Klasikinį moka visi- gamino , ragavo ir kaifavo, o kas dar nedarė , tai greit va, bėgs, ir išmoks.
    O šiandien darysim tiramisu į taures (taip tikrai patogiau! nes nereikia su šaukštais terliotis bandant nesėkmingai "šlapiąjį" iš indo įkrėst svečiui į lėkštę), o be to ir be žalių kiaušinių, tiksliau -su termiškai apdorotais kiaušinių tryniais, taip sakant- jokio siaubo baubo-salmonelės- neščiom ir maitinančiom :)
    Šaltinis -mano retai naudojamas- Youtub, bet šikart tikrai gerą receptuką radau, ir išbandžius pasiteisino visų skonių receptorių teigiamu linktelėjimu.

    3 kiaušinių tryniai,
    80 g cukraus,
    250 g maskaponės sūrio,
    400 g plaktos grietinėlės,
    stiklinėje karšto vandens ištirpinti 3 šaukštai tirpios kavos,
    20 vnt. damų pirštelių,
    šokolado arba kakavos užbarstymui.
    alkogolio mėgėjai , dar gali kelis šaukštus brendžio isivarvolint i kavą, aš kadangi dar esu savo mažajai pieno fabrikėlis, tai kol kas su brendžiu nedraugauju.
    Trynius su cukrumi paplakame iki balsvumo, puode užkaitiname vandens, ir dedam trynių indą ant to puodo, kad tryniai galėtų kaisti ant garų, nuolat maišome, nes masė gali greit prikepti prie sienelių.Taip pakaitinam kelias minutes, nukeliam ir ataušinam.
    Maskaponę sumaišome su plakta grietinėle ir ataušinta trynių mase. Pasiruošiam kavą -galima naudoti ir netirpią kavą, tik turėtų būti per sietelį nupilta, kad nebūtų tirščių. Imam taures, damų pirštelius merkiam į paruoštą kavą sekundei, dedam į taures pora pirštelių, tuomet kelis šaukštus kremo , ant viršaus vėl dedam kavoje pamerktus 3  pirštelius, ir vėl sluoksnį kremo- šikart pripildom taurę ir taip visas taures,kiek ten jų turim.

    Aš apibarsčiau šokolado drožlėmis ir patupdžiau makadamijos riešutą per vidurį, galima barstyti kakava.


    Taip pat šokoladą ar kakavą, galima užbarstyti ant pirmojo deserto sluoksnio , kol dar jį tik ruošiam, aš ketinau tą padaryti, tik pamiršau, o prisiminiau , kai deserto taurė jau buvo pilnai paruošta :)
    Statom taures į šaldytuvą - geriausia, kad pastovėtu per naktį, ir jau tuomet  einam mėgautis, nu jėtau kaip man skanu šis dievų maistas!
    Skanaus mėgavimosi ir lengvo bei "negaišingo" laiko virtuvėje(su šiuo desertu tas laikas tikrai toks:)

    2011 m. balandžio 14 d., ketvirtadienis

    Varškinės "bulvytės"

    Tikras skanumas ir švelnumas ! Gamyba paprasta, kaip visada mano stiliuj- nieko kepti virti ir kočioti nereikia:) Tinka darbui su vaikais. Esmė- trijų skonių varškė, suvoliota trim sluoksniais į rutuliukus.Taigi pradedam :)
    ( Aš visus ingredientus dėjau perpus, gavosi 6 kukuliai) , o jums pateikiu originalų receptą. (jį radau  žurnale "Greitos vaišės" .)
    1 kg varškės,
    1,5 stiklinės cukraus pudros,
    300g sviesto,
    300g sumaltų sausainių (dėjau selgos)
    2 šaukštų kakavos miltelių,
    1 stiklinės smulkintų anakardžių riešutų (dėjau smulkintus migdolus),
    pagardų apvoliojimui- gali būti -pirktiniai spalvoti, kakava, smulkinti riešutai, kokoso drožlės, ir visa kita kaip tik mums patinka :)
    Kaip pagaminti:
    Varškę pertrinti per sietelį, sumaišyti su cukraus pudra ir sviestu.Masę padalinti į dvi dalis- į vieną jų  suberti kakavą. Kita masę dalinti vėl į dvi dalis, tik vieną mažiau, kitą daugiau- (vienas trečdalis , ir du trečdaliai). Į mažesnę varškės masės dalį suberti smulkintus riešutus, į didesnę- maltus sausainius.
    Dabar imam riešutų masę ir po grybšnelį- voliojam nedidelius kamuoliukus, tuomet imam sausainių masės po nedidelį blyną ir apvoliojam juo riešutinės masės kamuoliukus. Paskutinis sluoksnis- kakavos masės, vėlgi imam kakavos masės nedidelį paplotėlį ir į jį įvyniojam riešutų ir sausainių kamuoliuką. Man susiformavo tokie abrikoso dydžio kukuliai. Trisluoksnius kamuoliukus apvoliojam pagarduose (aš voliojau kakavoj) ir dėti pastovėti į šaldytuvą.
    Labai skanu, tokie švelnūs, kaip sūreliai, tik su sausainių ir kakavos skoniu.

    2011 m. balandžio 13 d., trečiadienis

    Dovana stiklainyje- Avižiniai sausainiai

    Avižiniai sausainiai dovanų :) dovanos gavėjas juos kepasi pats arba su svečių pagalba :) arba puošia virtuvę ir nieko nekepa :)
    Taigi prireiks:
    300 gavižinių dribsnių,
    0,5 stiklinės lukštentų saulėgrąžų,
    0,5 stiklinės sezamų,
    0,5 stiklinės razinų,
    0,30 stiklinės cukraus,
    0,5 stiklinės maltų riešutų,
    saujelės aguonų,

    Į litrinį stiklainį sluoksniais beriame visus nurodytus produktus, sandariai užsukame ir puošiame stiklainį kaip tik fantazija plasnoja :) sausučiais, cinamono lazdele, nertu raišteliu, tampomu popieriumi ar audeklo gabalėliu, galima stiklainį išpiešti nenusiplaunančiais dažais. Ir prie viso šito gėrio prikabiname etiketę su sausainių gamybos aprašymu. Aš aprašymą įvyniojau į spalvingo storesnio popieriaus skiautelę perrišau lininiu siūlu.Užrašas gamybai:
    "200 g sviesto ištirpinti , suberti į jį mišinį, ir maišant kaitinti kol mišinys susigers į sviestą. Mišinį atvėsinti, išplakti du kiaušinius ir supilti į masę.Tuomet į skardą , patiestą kepimo popieriumi dėti šaukštu mišinio krūveles, ir kepti 190 laipsnių karštumo orkaitėje 15-20 minučių.Sausainiai galios iki pusantro mėnesio :)"
    Šaltinis- Dovanos iš virtuvės. Gaminta su meile :)

    2011 m. balandžio 9 d., šeštadienis

    Naminis plastelinas


    Mano mažoji ne tokia jau ir mažoji, tai pamaniau , kad jau laikas pirštukų miklinimui plastelino pagalba. Kadangi maniškei dar reikia visko ir paragauti, tai apie pirktinį ryškiaspalvį naftos produktą negali būti nei kalbos :) išeitis būtų molis, o dar labesnė išeitis- naminis plastelinas! Kadangi myliu ir gerbiu Beatą su jos dviem puikiom knygom, tai vienoje iš jų ir radau naminio plastelino receptą.O kas neskaito Beatos, tai pasidalinsiu šiuo gėriu su jumis:

    2 puodeliai miltų,
    2 puodeliai vandens (šalto)
    1 puodelis druskos,
    2 valgomi šaukštai aliejaus,
    2 arbatiniai šaukšteliai citrinos rūgštelės,
    norimos spalvos maistinių dažų.

    Matmuo čia turimas omeny , tie "amerikietiški " puodeliai, 150 ml talpos viename .  Aš kaip ir daugelis principingų lietuvių jų nemėgstu, bet visgi apsilaužiau savo principus ir turiu juos nusipirkusi..ir žinot ką, tam plastelinui gaminti, labai smagu su jais matuoti.Ypač duoti vaikui- du puodeliai, vienas puodelis, semi- pili, tikrai smagu! Taigi viską supilame į vieną indą, išmakaluojam ,išmakaluojam , išmaišom, ir statom ant ugnies- toliau maišom , kol masė pradės tirštėti ir atsiskirti nuo indo kraštų.Tai įvykti netrunka.Nukeliam nuo ugnies, palaukiam kol pravės, ir galima jau minkyti.Aš dėjau kurkumos (ilgosios ciberžolės), ji man nudažė plasteliną labai gražia geltona spalva.Žmonės šneka , kad galima tiesiog parduotuvėje nusipirkti norimos spalvos maistinių dažų. Ir rezultatas mane maloniai nustebino, tokio malonumo minkyti dar neteko patirti nei su viena materija :) Tobulas receptas. Dabar apie laikymą: Beata perspėjo , kad jis gan greit džiusta, todėl kai nelipdom, geriau laikyti plastikiniame maišelyje šaldytuve.Aš įdėjau į 500 g maskarponės indelį, ir -kaip tik!
    Manoji žinoma pirma ką padarė- paragavo :) Jis sūrus:) Dar pastaba- kol dar šviežias pas mus, tai labiausiai tinkamas kočioti , volioti, ir su formelėm spausti sausainius.O statyti paminklus ir stačius gyvūnus šiek tiek per minkštas. Gal jis dar subręs ?


    Mes dar sumaniai pasiknaisiojome virtuvės "rakandų"stalčiukyje, ir radom kočėliuką, koldūnams pjaustyti ratuką, kalėdinių sausainių formeles, bokšto indelius, ir visa ši amunicija puikiai pasitarnavo darbuojantis su naujuoju plastelinu.





    Smagaus minkymo ir gero laiko su vaikais ;)

    2011 m. balandžio 6 d., trečiadienis

    Kukurūzų tortas arba "prisiminimai iš tarybinės vaikystės :)"




    Tikriausiai ne vienam šis gardėsis sukels prisiminimus iš vaikystės- kai namuose "emaliuotam bliudely" tirpindavom irisiukus, ir gamindavom iš kukurūzų "Saulės tortą" :) Senuose mamos užrašuose jis taip užvadintas buvo.Kažkodėl užsimaniau pakartoti šią procedūrą, nes kukurūzų batonėlį nusipirkti parduotuvėje galima tik poros rūšių, ir tai jau daugybę metų jokių jo variacijų nebuvo išrasta :)todėl dėti į pirkinių krepšelį šį batonėlį man mažų mažiausiai pabodę.
    Taigi prireiks:
    100 g nesaldžių kukurūzų lazdelių,
    200 g irisiukų arba karvutės saldainių, arba iš bėdos galima ir virtą kondensuotą pieną ,ar Rududu naudoti,
    100 g sviesto(galima dėti ir mažiau)
    sauja įvairių pagardų- saulėgrąžų, sezamo sėklų, mėgstamų riešutų, šokolado drožlių (nors pagardų galima ir nedėti, bus toks klasikinis kukurūzų tortas tuomet)


    Irisiukus ar karvutės išlupti iš popierėlių (šis darbas labai patinka mano mažajai :) ir kartu su sviestu ištirpinti nuolat maišant (aš tirpinu inde,kuris yra ant vandens kaitinamas).

    Gautą ištirpusią masę supilti ant kukurūzų dideliame inde (nes kitaip bus nepatogu maišyti- masė labai lipni).


    Viską gerai išmaišome, kol visi kukurūzai bus apsivėlę irisiukų mase.Krečiam kukurūzus į torto formą, gerai prispaudžiame, jeigu dedame- užberiam ant viršaus visus pagardus, (arba galima įmaišyti kartu su karamelės mase ir kukurūzais) , aš dar ant viršaus pamėčiau tirpinto šokolado , jis man labai čia tinka.
    O pamėtymas vyko taip: atradau tokį "fainą" būdą , kaip paskaninti kepinių paviršius šokoladu - patarkuotą šokoladą reikia sudėti į maišelį, jį panardinti į šiltą vandenį, kai šokolado drožlės ištirps, tuomet prakirpti maišelio kampuką ir spaudžiant pro jį dekoruoti skystu šokoladu norimą paviršių.



    Dedam uždengtą tortinę į šaldytuvą porai valandų. Po valandos kitos galima ragauti, nes irisiukų masė labai greitai stingsta ir kietėja. Skanaus triauškinimo ;)