2011 m. rugpjūčio 25 d., ketvirtadienis

Braškiniai maskarponės ledai

Ar jūs perkate parduotuvėje ledus? Aš praktiškai nebe.. :) man taip smagu juos gaminti pačiai namie..juk taip paprasta..skanu..ir be jokių lecitinų tirštiklių kvapiklių ir kitų -iklių...:)  :) Kadangi išbandžiau jau nemažai ledų variacijų , tai turiu jau pasidariusi šiokias tokias išvadas.Naminiai ledai paprastai daromi iš plakamosios grietinėlės, tik jos, arba iš grietinėlės ir joje virtos trynių masės ( trynių masė būna kaip kisieliaus konsistencijos) ir žinoma priedai- uogos, šokoladas , karamelė..  Aš gaminu dar vieną variantą- ledus iš maskarponės. Man tai puiki alternatyva, kadangi aš nemėgstu ledų gamintų su kiaušiniais..man labai jaučiasi tie virti tryniai..ar juolab jeigu dar dedami žali baltymai - feee. Žodžiu mano ledų kredo- jokių kiaušinių leduose:)
Tai gal prie darbo? kol vasaros paskutinės valandos dar nesuskaičiuotos:)
400 g plakamos grietinėlės,
200 g kondensuoto pieno,
300 g maskarponės (galima ir rikotos, jei norisi mažiau riebių )
pora saujų braškių- šaldytų ar šviežių, (visada galima keisti uogas mėlynėmis, avietėmis)

Grietinėlę išplakame iki standumo, tuomet įmaišome kondensuotą pieną,  (galima tiesiog saldinti grietinėlę cukrumi, bet man kondensuotas ledams saldinti nepamainomas!) ir įmaišome maskarponės sūrį. Braškes ar kitas uogas sutriname, (jeigu norime vanilinių ledų , tiesiog nededame jokių uogų - irgi labai skanūs išeina su maskarpone ir vanile) ir įmaišome į masę. Ir viskas- labai paprasta ir greita, pilame į indelius šaldymui. Darant ledus namie, paprastai rekomenduojama ištraukti iš šaldiklio kas pusvalandį kelis kartus ledus paplakti mikseriu, arba bent jau pabadyti šakute, kad tolygiai sustingtų.  Aš į šiuos ledus dar įdėjau porą šaukštų šviežių apelsinų sulčių- tikrai nepagadino skonio! Kažkada dėjau citrinos- tuomet braškės ir citrina  man jau buvo per rūgštu. Dar esu dėjus dalį maskarponės ir dalį naturalaus jogurto- buvo tokie gaivesni, bet nė kiek neprastesni. O pats pačiausias man atradimas ledų skanavime-  ledus valgyti su natūralaus jogurto užpilu- pabandykite , nustebsite, kaip maloniai jis sugroja su saldžiais ledais.Malonaus mėgavimosi :)
 
   
    

2011 m. rugpjūčio 24 d., trečiadienis

Sausainių ledai


Turiu pripažinti, neatsispyriau pagundai ir aš- šiuo metu labai populiariam skanėstui virtuvės blogerių pasaulyje- naminiams ledams su sausainiais. Pagaminti labai paprasta, o skonis tiesiog tobulas- niam niam, norisi dabar kas dieną gaminti šiuos ledus, kol dar vasara.  Ledus visi mėgstame tokių skirtingų skonių- vanilinius, karamelinius, šokoladinius, su uogom.. Išbandydama pirmą sykį pasirinkau šį receptą,- karamelės skonio ledai su rududu ir šokolado gabaliukais. Tik kitą sykį gamindama tikrai nebedėsiu juodojo šokolado gabaliukų- sušalęs jis tampa kietas, kaip akmenukai ir valgant ledus, juos tenka kramtyti, o gi ledus reikia laižyti , ar ne??? :) Beje tose vietose kur buvo šokolado gabaliukai (dar , matyt,  aš juos per stambius palikau) man pjaustant ledus lūžinėjo ir trupėjo ledai.

Taigi ledams pagaminti aš ėmiau:

1 pakelį Selga Tiramisu skonio sausainių.( kadangi patys ledai mano buvo karameliniai, tai šie sausainiai puikiai tiko. Bet galima dėti ir paprastus klasikinius, arba šokoladinius, ar karamelinius, jų ten būna visokių, tų selgų:)
500 ml  plakamosios grietinėlės (ne mažiau 35% riebumo)
50 ml  neriebios grietinėlės (10% riebumo ar panašiai, arba netgi išvis naudoti pieną)
1 indelis virto kondensuoto pieno -Rududu, arba virto pačių namuose. (Aš sunaudojau 3/4 , ir saldumo tikrai netrūko.
Dar dėjau trupintų šokoladinių Selga sausainių ir juodojo šokolado drožlių po saujelę. Bet nebūtina, kaip minėjau šokoladas man išvis čia netiko, arba nebent pieniško pabandyti įdėti- arba kaip ir rududu -patirpinto grietinėlėje ar piene ir kad būtų ne gabaliukai , o skysto šokolado srovelės. O trupinti šokoladiniai sausainiai - buvo super, tikrai labai skaniai kartu su ledais kąsnyje tirpo burnoje.
Arba galima nieko nedėti, arba daryti vanilinius ledus, ir dėti uogų , pvz.: aviečių , juk dabar nesvietiškas jų derlius kaip tik :) Prašau fantazuoti ir derintis prie savęs, o  ne prie manęs :)

Dabar darbuojamės- išplakame grietinėlę. Kitoje dalyje neriebios grietinėlės ar pieno patirpiname virtą kondensuotą pieną.Galime iki galo neištirpinti , kad liktų karamelės gabaliukų. Tuomet plaktą grietinėlę ir rududu masę sumaišome.Jei dedame- šokoladą ar trupintus gabaliukais sausainius, pats laikas viską suberti:) Pasiimame plastikinį indą ir klojame vieno sluoksnio sausainių kilimą.Ant jų supilame sumaišytą masę ir ant viršaus padarome antrą sluoksnį sausainių .Kažkur radau patarimą prieš darant ledus indą iškloti folija, bet nepatariu to daryti- folija labai lengvai plyšta, kai bandai  išimti ir atsipjauti ledų, tai turi knibinėti folijos gabaliukus, ir net kartais kokia atplaišėlė valgant  papuola į burną - feee:) nebent ištiesti celofaniniu maišeliu, ar maistine plėvele. Na ir viskas- uždengiame ir dedam į šaldymo kamerą , geriausia nakčiai. Rytą po pusryčių einame traukti dėžutės su ledais ir pjaustome sausainio dydžio gabalėlius ragauti :)
Turiu pasakyti, kad su šiais ledais jokių problemų- nei jie sušalo į kokį ledo gabalą, (kaip paprastai būna, ir dėlto reikia išplakinėti ledus  mikseriu kas pusvalandį- o čia nieko!), nei į juos reikia dėti ir virti kokį kiaušinių kremą (ko žiauriai nemėgstu, nes poto ledus valgant jaučiasi trynių skonis), žodžiu konsistencija ir skonis tobulas su minimaliai pastangų. Beje- jei nemėgstate karamelinių ledų  galima tuomet vietoj rududu dėti tiesiog kondensuotą pieną(nevirtą) ir viskas- ledai bus balti , vaniliniai-  jei dar šliūkštelsit vanilės esencijos, ar išvis- įdėsit tikros vanilės ankšties sėklyčių, tai negalėsit atsimėgauti :)
Žodžiu kūrybai laisvė, bet išbandyti privalot būtinai , kol dar paskutinės šiltos vasaros dienos..nes juk greit norėsis tik karštos arbatos,su garuojančiu šildančiu pyragu, o ne ledų....

Skanių paskutinių vasaros dienų!

2011 m. rugpjūčio 18 d., ketvirtadienis

Tinginių serija: su varške


Aš paprastai mėgdavau tradicinį šokoladinį tinginį, be jokių priedų- riešutų, ar juo labiau razinų. O jeigu su varške- tai lygiai taip pat -tik su ja, o jau razinas apskritai iškrapštydavau lauk valgydama. O šį tinginį paragavus man norėjosi jo dar ir dar gabalėlio, ir nuo stalo dingo taip pat greit kaip ir buvo pagamintas,  tad neužtruksit ;) ir čia būtina dėti visus priedus- tik su varške ir sausainiais neapsieisit :)

2 pakelių  sausainių,
200 g sviesto,
400 g varškės,
150 g cukraus,
sauja džiovintų vaisių- slyvų, abrikosų , razinų,
sauja pakepintų riešutų- lazdyno ir migdolų.
aš dar dėjau smulkintų naminių želinių saldainių, (originaliam recepte irgi taip pat rekomenduoja juos deti :))

Sausainius sutrupinti ir aplieti ištirpintu sviestu.


Varškę ištrinti su cukrumi, sumaišyti  su sausainių mase. Džiovintus vaisius smulkiai supjaustyti, riešutus sukapoti, ir įmaišyti į varškės masę.Jeigu dedam-įmaišyti ir želinius saldainius.Padaryti gražų kepaliuką, suvynioti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą, geriausia nakčiai.
 Skanaus!!

Šaltinis: Moters savaitgalio virtuvė

2011 m. rugpjūčio 11 d., ketvirtadienis

Tobulas šokoladinis pyragas-braunis :)

Pagaliau prisiruošiau parašyti receptą:) nors pyragas jau senai pilvuose:) Turiu pasakyti esu išbandžiusi daugybę braunių receptų, ne visi tobuli , bet šitas vienas iš tikresnių ir mmmm.. gardesnių:) Man patinka, kad jis su švelniu šokoladinio glajaus "viršeliu", nors paprastai braunių paviršius būna toks apdžiuvęs ir susiraukšlėjęs, kaip kokios senos močiutės (paguglinkite vaizduose, pamatysit patys apie kokias aš čia močiutes sapalioju :):D
Be to , man patinka braunius laikyti šaldytuve, kad ir kokią savaitę- jeigu išsikepu tik sau, o nelaukiu svečių, tai savaitę ir mėgaujies- sulyg kiekviena diena jis dar skanesnis ir toks"brandesnis". Kaip sūris koks, ar vynas- kuo ilgiau laikai, tuo jis turtingesnis savo skoniu. Atsipjauni riekutę ir suvalgai mėgaudamasi kaip kokiu šokoladiniu saldainiu, prie pieniškos kavos, ar gali būti tobulesnis šokoladinio gardėsio išpildymas? :)
Taigi prie reikalo:

120 g juodojo šokolado,
110 g sviesto,
200g cukraus,
1 šaukštelis vanilės ekstrakto,
2 dideli kiaušiniai,
90 g miltų,
žiupsnelis druskos,
Mano trigrašis- aš mėgstu į braunį įdėti ko nors karamelinio- rududu, ar šįkart turėjau tik irisinės karvutės, tad sudėjau ją. Bet žinoma nebūtina dėti karamelinių pagardų -gaminkite pagal savo skonį.


Šokolado glajui:
90 g juodo šokolado,
80 ml plakamosios grietinėlės,
1 šaukštelis sviesto

Šokoladą ir sviestą ištirpinti, ir įmaišyti cukrų.
Kiaušinius išplakti su  vanilės ekstraktu ir supilti į sviesto ir šokolado masę.
Miltus sumaišyti su druska,ir suberti į šokolado masę, išmaišyti ir šauti į 170 laipsnių karštumo orkaitę 25 minutėm. (Prieš kepant aš dar įdėjau laužytos karvutės saldainių)
 

Šokolado glajui visus produktus ištirpinti ant nedidelės ugnies, supilti grietinėlę išmaišyti ir pavirti kelias minutes. Palikti atvėsti ir tuomet užtepti ant atvėsusio kepinio.

  
Pyragą dėti brandintis į šaldytuvą- bent parai, jeigu iškęsite :) Braunį galima netgi dėti į šaldiklį ir laikyti jame iki mėnesio.


Šaltinis:  Dovanos iš virtuvės

Keksiukas per 3 minutes

Labai smagus ir greitas reikalas šie pyragaičiai. Vos po kelis šaukštus produktų sumaišytų puodelyje, ir (džiaugsmas mikrobangių turėtojams) mikrobangų krosnelėje užstačius vos trims minutėms, užsimanius ko nors skanaus puikių puikiausias skanėstas. Šių  pyragėlių variantų yra įvairiausių- su šaukštu kakavos bus šokoladinis, su priedais mėgstamais -šokolado gabalėliais , uogom , sirupu ir tt. Man iš ragautų labiausiai patiko apelsinų skonio. O jam iškepti produktai bus tokie :
1 kiaušinis,
3 valg. š. aliejaus,
4 valg. š. cukraus,
4 valg. š. apelsinų sulčių,
5 valg. š. miltų,
1 kavos š. kepimo miltelių.

Apelsininiam padažui:
2 valg.š. cukraus,
3 arbat. š. apelsinų sulčių

Išsispaudžiame apelsinų sulčių, ir visus produktus sudėję į vieną indelį sumaišome, išplakame. Statome į mikrobangę didžiausiu galingumu trims minutėms, ir stebime , kaip pyragėlis per tą laiką pakyla keturgubai.tikrai, nemeluoju :)
Iš apelsino sulčių ir cukraus išsiverdame padažą- paverdame kol pradės šiek tiek tirštėti ir karamelizuotis cukrus. Tikrai labai tinka prie šio pyragėlio.
    Ir žinoma,galima pagardinti šalia įdėti ledųųųųų :) Jie dar nei vienam pyragui draugijos nepagadino :)

P.S. Originale šis pyragėlis portugališkai vadinasi Bolo de caneca. Siulau išbandyti, skanaus :)
Šaltinis: čia
   



2011 m. rugpjūčio 10 d., trečiadienis

Migdolų ir vyšnių kąsneliai su baltu šokoladu


Turiu pasakyti, kad šie sausainukai patys skaniausi ever mano keptų sausainių. Trapūs, saldūs, vyšnių rūgštelė puikiai įsipaišo saldaus traškaus ir švelnaus skonio derinį.Labai paprasti pagaminti, o rezultatas superinis.

120 ml sveikų migdolų,
80 ml cukraus,
35 smulkintų džiovintų vyšnių,
80 ml miltų ,
1 kiaušinio baltymas,
2 šaukšteliai aliejaus,
0,25 šaukštelio vanilės ekstrakto,
0,25 šaukštelio migdolų ekstrakto,
50 g tarkuoto baltojo šokolado.

Susmulkinti migdolus (du šaukštus atidėti) ir cukrų, tik nepadaryti košės.Taip pat ir džiovintas vyšnias- susmulkinti ir atidėti pora šaukštų.Migdolus sumaišyti su vyšniomis, supilti aliejų,kiaušinio baltymą bei ekstraktus.Viską gerai išmaišyti ,suberti miltus , vėl išmaišyti, suformuoti rutuliukus ir dėti į skardą.


   Kepti 190 laipsnių karštumo orkaitėje, 10-12 minučių , kol pageltonuos apačia.Karšto vandens vonelėje ištirpinti baltą šokoladą. Pravėsusius rutuliukus, merkti į šokoladą, pabarstyti smulkintomis džiovintomis vyšniomis ir riešutais. Jeigu ištversite neparagavę iškart- palaukite kol sustings šokolado viršūnėlė. Skanaus-skonis tikrai puikus ;)


     Šaltinis: Dovanos iš virtuvės

Sausainiai- medaliai


Per mano mažosios dviejų metukų jubiliejų savo mažiesiems svečiams už šaunų dalyvavimą šventėj įteikėme štai tokius mūsų pačių keptus vardinius medalius. Dalinuosi sausainių receptuku ir idėja:

260 g miltų,
0,5šaukštelio geriamosios sodos,
žiupsnis druskos,
170 g nesūdyto sviesto,
130 g cukraus,
140 g rudojo cukraus,
1 didelis kiaušinis,
1 kiaušinio baltymas,
1,5 šaukštelio vanilės ekstrakto,
200 g spalvotų šokoladinių pastilių.

Išmaišyti miltus sodą ir druską.Kitame inde iki purumo išsukti sviestą , abi rušis cukraus,kiaušinį ir baltymą, vanilės ekstraktą.Po truputėlį berti miltus ir užmaišyti tešlą.Rankomis formuoti rutuliukus, juos suploti ir dėti į skardą.Į kiekvieną paplotėlį įspausti  kelis spalvotus saldainiukus ir su smailu pagaliuku padaryti skylutę medalio siūlui praverti ( jei norite tik sausainių, tai skylučių tuomet galite ir nebadyti).Kepti 180 laipsnių karštumo orkaitėje 15-17 min. Spalvingų kepinių ;)
       




           Šaltinis: Dovanos iš virtuvės

2011 m. rugpjūčio 7 d., sekmadienis

Aviečių "žmogeliukai"

Ar žinojot, kad ant vaikiškų pirštukų avietes puikiai telpa? :) Turėjom mini spektakliuką:)


Krepšeliai su kremu ir uogomis

  
Atostogos kaime kupinos ne tik gryno oro, ramybės, geros nuotaikos, bet ir uogų tiesiai nuo krūmo, daržovių tiesiai iš lysvės..Tikra palaima:) Uogos greitai keliauja į burną, arba greitai ant kokio deserto :)
Krepšelius pasirinkau dėlto, kad spintelėje pas mama radau gražių, nuo tarybinių laikų formelių  jiems kepti.
Juos gaminti tenka keliais etapais- pirmiausia išsikočioti tešlą ir iškepti krepšelius, antras etapas būtų išsivirti kremą, ir tuomet jau puošti ir ruošti gėrėjimuisi ir pilvukui :)

Sausaininės tešlos sudėtis paprastai būna labai panaši - ji daroma iš sviesto, miltų ir cukraus, pašaldoma šaldytuve, ir iškočiojama. Kremas irgi verdamas paprastai iš kiaušinių ir pieno, kad gautusi toks "pudinginis" .
O uogos tinka visos sezoninės ir puošimas kaip jau fantazija leidžia. Tikslesnius matavimus pasiskolinau iš čia, todėl visko jau ir nebekartosiu. Smagios gamybos!





2011 m. rugpjūčio 3 d., trečiadienis

Sriuba "dovanų"

Kaip jums patiktų gauti dovanų -sriubos? :) Man tai visai nieko :) O dar ją pačiam ir pasigaminti reikės:) Ne , ne tos iš pakelių! Ką jūs :)!  Ši sriuba bus iš stiklinio indo- ir paruošta iš širdies draugo virtuvei :)
Norint pasigaminti tokios sriubos reikės:
0,5 puodelio miežinių kruopų,
0,5 skaldytų žirnių,
0,5 ryžių (aš šikart dėjau raudonuosius, bet galima ir baltus, ar laukinius)
0,5 lęšių,
1 puodelis makaronų (gražų spalvoti, arba žvaigždutės)
lauro lapas, keli visų rūšių pipirų žirneliai, džiovinti svogūnai, morkos, salierai, prieskoninės žolelės - petražolės , krapai - kokių turim.
Sultinio kubelis (aš dedu ekologišką daržovių arba vištienos)
Viską gražiai sluoksniuojam į pusės litro stiklainiuką, užsukam, dekoruojam ir pridedam raštelį su instrukcija virimui:
" Viską išskyrus makaronus supilti į 1,5 litro verdantį vandenį, į ir verdam apie 30 min. Tuomet sberti makaronus ir dar pavirti 15 min.Sriubai pagardinti galime įdėti pakepintos šoninės su svogūnu, arba šaldytų daržovių, pomidorų pastos ar porą šviežių pomidorų- pagal savo skonį.Skanaus!"
Šaltinis: Dovanos iš virtuvės